Musiker (saxofon, slagverk och sång), arrangör och kompositör

 

Historik, aktiva band & projekt

 

Musikgrupper, Teater, Övriga

 

AKTUELLA MUSIKGRUPPER och PROJEKT år 2020

 

Förutom SIMBI så har följande grupper och projekt uppstått sedan 2018:

 

SAMARA

Ett musikaliskt möte mellan Norden och Mellanöstern. Ahmad al Khatib (oud), Avin Omer (sång), Youssef Hbeisch (perc), Larisa Ljungkrona (dragspel,sång), Stefan Bergman (bas), Sten Källman (sax). Samara började som trio med oud, bas och saxofon och utvidgades till sextett 2018 med den kurdiska sångerskan Avin Omer som också sjunger på arabiska och persiska. Dessutom Larisa Mönttinen Ljungkrona på dragspel och finsk runosång och den palestinske slagverksvirtuosen Youssef Hbeisch. Samara har turnerat flitigt både i Mellanöstern och Sverige och fått oerhört starkt gensvar från publiken genom sin unika sammansättning och skickliga musikanteri. Med hjälp av både nyskriven och traditionell musik utforskar gruppen potentialen hos medlemmarnas olika musikaliska bakgrund där orientalisk modalitet möter nordisk folkmusik som utmynnar i nya klangvärldar och improvisationer.

trailer2021 https://youtu.be/-MuJ3n9MjOs
BROÖPPNING https://youtu.be/wb9_9mGadvM RUNOLAULO https://youtu.be/OvqwvJebf-k
HEY DAD https://youtu.be/sUSqw38Ez20 HÖGSBOSCHOTTIS https://youtu.be/Gjsin0sPRok
YA DAR https://youtu.be/AMJkL9mAN4Q

SONG of SONGS

Kärlekspoesi från Höga Visan med nykomponerad musik för åtta röster och instrument.Vi besjunger kärleken som motstånd och läkning i en värld drabbad av rädsla och splittring.I en värld som blöder av konflikter, sjukdom och oro är musiken en vila och en helig plats att hämta kraft från. Vi vill hela och laga världen genom att besjunga den tidlösa urkraften i kärlekens möjlighet. I detta rum av konst, poesi, klang och reflektion vill vi stanna upp inför insikten; ett enda klot, en enda mänsklighet.Ensemblen SONG OF SONGS bildades 2021 av Sanna och Sten Källman. Idén var att i en liten vokalensemble tillsammans med instrumentalister göra nyskriven musik med text ur Höga Visan. Men också befintlig körlyrik och instrumentalmusik. Materialet som växte fram under repetitionsarbetet under 2021 innehåller också lästa texter sammanlänkade med instrumentalmusik. Ensemblen består av sångare från Sångensemblen Amanda, en sångare från gruppen Vibafemba och Trio Samara som spelar musik med rötter i Mellanöstern och Norden. Premiären ägde rum i maj -22 och föreställningen Song of Songs har sedan dess genomförts ett stort antal gånger inför en mycket entusiastisk och djupt berörd publik. Vi bjuder också in sångsugen publik att sjunga med oss på några ställen i föreställningen. Dessutom har vi för avsikt att låta lokala körer få möjlighet att förbereda några körstycken som vi då repeterar under konsertdagen. Vi kan också tänka oss större och ambitiösare samarbeten med körer i form av workshop en separat helg som leder fram till en konsert.Medlemmar:Sångare: Åsa Johansson sop, Sanna Källman sop, Anci Hjulström alt, Karin Marmander alt, Robin Sjösvärd ten, Gunnar Axelson Fisk ten, Patrick Rydman bas, perc, Sten Källman bas, Trio Samara: Ahmad al Khatib oud, Stefan Bergman bas, Sten Källman sopransax

Song of Songs – Sunnanvind https://youtu.be/gaTY5qj0OUA

Trailer Song of Songs – Uppsala https://youtu.be/61eLmqX2Vqw

DET BLÅSER UPP

Ett program med sånger från Haiti med nyskrivna texter på svenska av Sanna Källman

Efter många år av passionerat arbete med den haitiska musiken har sångerna, som i original sjungs på kreol, nu kommit närmare oss genom texter på svenska. Genom sångerna, som innehåller små och stora livsvisdomar, kan vi få en förståelse om människors verklighet på andra sidan jordklotet. Vi vill med den haitiska musikens inspirerande kraft få kontakt med det som förenar oss människor i sång, rytm och dans!

Förutom konserter för barn och vuxna gör vi workshops och samarbeten med barnkörer och kulturskolor. För detta ändamål har Ejeby Förlag gett ut hela materialet bestående av tio sånger och arrangemang (sök efter Det blåser upp).

Medverkande i bandet Det blåser upp är Sanna Källman sång, perc. Sten Källman sång, sax, perc. Michael Andersson perc Henrik Cederblom sång, gitarr, banjo, perc.

Sångerna finns inspelade med två barnkörer från Botkyrka och Knivsta. Dessutom medverkar flera namnkunniga musiker på albumet som nyligen gavs ut på Footprint Rec. Albumet nominerades till årets barnplatta på Manifestgalan 2021.


HENRIK CEDERBLOM KVARTETT En nybildad grupp med Henriks låtar. Som är en blandning av folkinspirerat material med betoning på melodier, groove och improvisation spelat på elgitarr och sax förutom bas och trummor. Musiken presenterades först på albumet Zobop som gavs ut på Kakafon Records i maj 2019. Bandet har sedan gjort ett antal konserter och förbereder utgivening av ett andra album.

MAPOU Haitian drums and Northern wind är ett skivprojekt som startade januari 2019 i en studio i Port-au-Prince, Haiti med mina slagverkskollegor Sanba Zao, legendarisk förgrundsfigur på den haitiska rootsmusikscenen, och hans dotter Adjamile, sonen Woulele och mig själv på sopransax. Sedan har inspelningarna fortsatt i Studio Epidemin, Göteborg med medverkan av mina folkblåsarkollegor. Skivan blev klar hösten 2020 och släpptes på Country & Eastern. När pandemiläget tillåter kommer MAPOU att bli ett turnéprojekt med sikte på Sverige, USA, Haiti och Kuba.

SÅNGER vid HORISONTEN består av ett 10-tal sånger från den lilla landortskyrkan i Laborde i södra Haiti där jag vistades för 50 år sedan när jag var utbytesstudent. Sångerna, som sjöngs varje söndag på mässan, grep mig och har nu fått nyskrivna texter av Sanna Källman och nykomponerade delar och arrangemang för trestämmig kör. Det har blivit tänkvärda och uppmuntrande sånger att sjungas av amatörkörer i och utanför kyrkan.

 


 

Text&Musik

1975-79

Medlem i heltidsarbetande bandet Text&Musik (skapades på Sämus). Under denna tid arrangerar Sten några haitiska slagdängor för 4-stämmig kör bl a Fey O som Text&Musik spelar in. Denna sång får stor genomslagskraft i bandets version. T&M blandar repertoar och stilar, jazzfunk, pop, rock, visa och folkmusik. Turnerade enormt mycket i hela Sverige.

Neo Minore

1979-81

Ett samarbete med Ale Möller i Malmö. Vi spelade grekisk musik med några talangfulla grekiska musiker och turnerade flitigt i fr a Skåne.

Afrocarib 80

1980

AfroCarib 80, en brygd av karibisk dansmusik skapades av Sten tillsammans med Skrotbandet och Britt Ling. Vi var det första salsaspelande bandet i Göteborg.

Filarfolket

1980-89

Filarfolket var en banbrytande svensk folkmusikgrupp under 80-talet pga sitt nyskapande arbete med nya instrument och klanger. Gruppen hade starka personligheter som Ale Möller och klarinettisten Dan Malmqvist. Turnéer i Sverige, tre sommarturnéer i England (87-89).

Simbi

1987-

SIMBI är ett kreolsjungande 9-mannaband som spelar "vodou-beat", det enda i sitt slag. Simbi skapar en själfull dansmusik, modern och egen, inspirerad av den haitiska rootsmusiken (mizik rasinn) bandet har lärt sig på plats i Port-au- Prince och på den haitiska landsbygden.

SIMBIs musik är en kärleksförklaring till denna kultur och låter influenserna gå kors och tvärs mellan västafrikansk pop, afrofunk, jazz och den karibiska karnevalsmusiken.

SIMBI har funnits länge, turnerat och spelat på stora och små scener, på skolor och klubbar runt om i världen; Sverige, Haiti, Benin, USA, Frankrike, Canada och man har gjort tre kritikerrosade album ”Vodou Beat” (93), ”Kreol” (96) och ”Kalalou” (03). 2016 gav SIMBI ut sitt fjärde album ”So Yèyè” på skivbolaget Footprint Rec.

På Haiti kallas SIMBI ”dom blåögda haitierna” för den respekt bandet åtnjuter för sitt intresse och kunnande om den haitiska musiken. SIMBI har länge samarbetat med haitis främsta rootsband, Boukman Eksperyans. I maj 2007 var bandet senast i Haiti för att delta på en internationell rootsmusikfestival i Jakmel på Haitis sydkust. Sedan 2012 samarbetar Simbi med den haitiske vodoumusikern Sanba Zao vilket det senaste albumet vittnar om.

Den Fule

1990-97, 2007-

Bandet bildas i samband med en inbjudan till mej från Falu Folkmusikfestival att göra en ”tyngre” elektrifierad svensk folkmusikorkester. Det blev starten på ett uppskattat band som spelade mycket i hela Sverige, klubbar och festivalscener. Sättningen var viktig, trummor & bas, elgitarr, fiol, flöjt och sax. Med tiden fick vi även en sångare (Henrik Wallgren). Bandet spelar nu igen efter en comeback 2009.

Zigzag

1997-

ZigZag och har sedan mitten på -97 turnerat flitigt i Mellanstadier runtom i landet oftast i länsmusikstiftelsernas regi. ZigZagprojektet är en barn- och familjeorkester som är en fortsättning och utveckling av det arbete som påbörjades med Eva Remaeus och Rädda Barnen och inspelningen av ”Barnen i världen sjunger”.

Bäsk

1997-2006

Bäsk, en folkmusiktrio med Hans Kennemark (fiol) och Jonas Simonson (flöjt), hade ett eget sound med två blås och ett stråkinstrument. Nordisk spelmansmusik i rytmiskt och kammarmusikaliskt samspel. Bäsk turnerade flitigt i Sverige och uppträdde bl a på festivaler och kyrkor. Föreställningen ”Musik för bröllop och begravning” fick stor uppskattning och spelades sen in av SVT som Veckans konsert 2006.

 

 

Teaterprojekt

Alla Utom Jag

1987-88

Jag skrev musiken till Suzann Ostens uppsättning på Unga Klara, Stockholms Stadsteater.

Skyddsängeln

1990 Film av Suzann Ossten. Jag skrev musiken.

Backanterna

1995

Jag och Ale Möller skrev tillsammans musiken till Dalateaterns uppsättning av Backanterna.

Rappattack

1996

Jag skrev musiken (och stod på scenen) till Susanne Markos barnpjäs som sattes upp på Folkteaterns barnscen i Göteborg.

Landet under Vattnet

1998

Jag och Ola Karlberg (Big Windprod.) gjorde en musikalisk berättarföreställning för barn.

Velina

2003

Jag skrev musiken till en barnpjäs byggd på en haitisk saga (Big Wind prod.)

Dinosaurierna

2005

Jag skrev musiken till Mia Törnqvist pjäs som sattes upp på Uppsala Stadsteater i regi av Kalle Ekdahl.

Film

 

Prins Hatt Under Jorden med Musikteatergruppen oktober (Drakfilm 1979) T&M spelade in musiken och agerade.

Musiken till Perikles regi Peter Oskarsson Premiär i sep-21 på Gävle Folkteater

 

 

Övriga projekt

Pedagogiska och körprojekt
Stort Haitiprogram med hela Musikestetiska progr på Vasaskolan i Gävle (07-08 på Gävle Konserthus o Teatern). Gävle Kulturskolas jubileumskonsert 2009. Ett oändligt antal workshops/kurser med mina körrarr med haitisk folkmusik och ”Världsmusik” kurser med lärare och elever på kulturskolor runt om i landet.

Sångensemblen Amandas föreställning Hunger på Folkteatern.
Jag deltog med ”min” haitimusik och även på scen. Produktionen var ett samarbete mellan Amanda och Folkteatern. För regi stod Lars-Erik Brossner och kören passade på att ge ut en exklusiv Haitiplatta lagom till premiären (Amanda Chante Haiti, Footprint Records).

UndervisningFolk- och VärldsmusikprogrammetHögskolan för Scen och Musik vid Göteborgs universitet i ensemblespel, kör och saxofon.

Konstnärlig ledare tillsammans med Erika Risinger för Kultur i Västs ungdomsprojekt World Wide Orchestra sedan starten 2004.

För detta arbete och mitt engagemang för den haitiska musiken fick jag Framtidspriset vid Folk- och Världsmusikgalan i Malmö 2012.

Singing People Together Körfestival som arrangeras vartannat år i Norrbotten av Monica Åslund. Här deltar jag med haitiska sångare (Sanba Zao och hans grupp Djakata) sedan starten 2012.

 

start | sten källman | kalender | historik, aktiva band och projekt |diskografi och noter

Bilder | kontakt | Länkar

 

 

m