Musiker (saxofon, slagverk och sång), arrangör och kompositör

 

Historik, aktiva band & projekt

 

Musikgrupper, Teater, Övriga

 

AKTUELLA MUSIKGRUPPER och PROJEKT år 2020

 

Förutom SIMBI så har följande grupper och projekt uppstått sedan 2018:

 

TRIO SAMARA skapar musik i mötet mellan Nordisk folkmusik och musik från Mellanöstern, både traditionell och nyskriven. Trion består av oudspelaren Ahmad al Khatib, basisten Stefan Bergman och saxifonisten Sten Källman. 2018 fick trion ett stort projektstöd från Musikverket för att utveckla musiken med sång, dragspel och slagverk. Härigenom formades SAMARA ENSEMBLE som också består av den kurdiska sångerskan Avin Omar, dragspelerskan Larisa Ljungkrona och den palestinske slagverksvirtuosen Youssef Hbeisch. Ensemblen gjorde långa turnéer i Mellanöstern och Sverige under 2018. Under 2020 skulle gruppen återigen ha gjort en turné i Mellanöstern och Sverige. Planerna är framflyttade pga pandemin.

HENRIK CEDERBLOM KVARTETT En nybildad grupp med Henriks låtar. Som är en blandning av folkinspirerat material med betoning på melodier, groove och improvisation spelat på elgitarr och sax förutom bas och trummor. Musiken presenterades först på albumet Zobop som gavs ut på Kakafon Records i maj 2019. Bandet har sedan gjort ett antal konserter och förbereder utgivening av ett andra album.

DET BLÅSER UPP är ett nytt projekt med sånger från Haiti med Sanna Källmans texter på svenska. Den svängiga och livsbejakande kreolmusiken från Haiti kommer på detta sätt närmare oss här i Sverige. DET BLÅSER UPP är också namnet på ett album som gjordes tillsammans med några barnkörer i Botkyrka och Knivsta. På albumet, som gavs ut på Footprint Rec under 2020, medverkar också flera namnkunniga musiker som t ex Ale Möller och Henrik Cederblom.

 

MAPOU Haitian drums and Northern wind är ett skivprojekt som startade januari 2019 i en studio i Port-au-Prince, Haiti med mina slagverkskollegor Sanba Zao, legendarisk förgrundsfigur på den haitiska rootsmusikscenen, och hans dotter Adjamile, sonen Woulele och mig själv på sopransax. Sedan har inspelningarna fortsatt i Studio Epidemin, Göteborg med medverkan av mina folkblåsarkollegor. Skivan blev klar hösten 2020 och släpptes på Country & Eastern. När pandemiläget tillåter kommer MAPOU att bli ett turnéprojekt med sikte på Sverige, USA, Haiti och Kuba.

SÅNGER vid HORISONTEN består av ett 10-tal sånger från den lilla landortskyrkan i Laborde i södra Haiti där jag vistades för 50 år sedan när jag var utbytesstudent. Sångerna, som sjöngs varje söndag på mässan, grep mig och har nu fått nyskrivna texter av Sanna Källman och nykomponerade delar och arrangemang för trestämmig kör. Det har blivit tänkvärda och uppmuntrande sånger att sjungas av amatörkörer i och utanför kyrkan.

 

SONG of SONGS är ett projekt med temat KÄRLEKEN uttryckt i Höga Visans poetiska texter liksom hos den sufiska diktaren Rumi men också nyskriven lyrik. Dessa texter blir tonsättningar för en liten vokalensemble med medlemmar ur Amanda och Vibafembasångaren Gunnar Axelson Fisk. Det sker i samarbete med Trio Samaras oudspelare Ahmad al Khatib, basisten Stefan Bergman och sopransaxofonisten Sten Källman. Planerad premiär i oktober 2021.


 

Text&Musik

1975-79

Medlem i heltidsarbetande bandet Text&Musik (skapades på Sämus). Under denna tid arrangerar Sten några haitiska slagdängor för 4-stämmig kör bl a Fey O som Text&Musik spelar in. Denna sång får stor genomslagskraft i bandets version. T&M blandar repertoar och stilar, jazzfunk, pop, rock, visa och folkmusik. Turnerade enormt mycket i hela Sverige.

Neo Minore

1979-81

Ett samarbete med Ale Möller i Malmö. Vi spelade grekisk musik med några talangfulla grekiska musiker och turnerade flitigt i fr a Skåne.

Afrocarib 80

1980

AfroCarib 80, en brygd av karibisk dansmusik skapades av Sten tillsammans med Skrotbandet och Britt Ling. Vi var det första salsaspelande bandet i Göteborg.

Filarfolket

1980-89

Filarfolket var en banbrytande svensk folkmusikgrupp under 80-talet pga sitt nyskapande arbete med nya instrument och klanger. Gruppen hade starka personligheter som Ale Möller och klarinettisten Dan Malmqvist. Turnéer i Sverige, tre sommarturnéer i England (87-89).

Simbi

1987-

SIMBI är ett kreolsjungande 9-mannaband som spelar "vodou-beat", det enda i sitt slag. Simbi skapar en själfull dansmusik, modern och egen, inspirerad av den haitiska rootsmusiken (mizik rasinn) bandet har lärt sig på plats i Port-au- Prince och på den haitiska landsbygden.

SIMBIs musik är en kärleksförklaring till denna kultur och låter influenserna gå kors och tvärs mellan västafrikansk pop, afrofunk, jazz och den karibiska karnevalsmusiken.

SIMBI har funnits länge, turnerat och spelat på stora och små scener, på skolor och klubbar runt om i världen; Sverige, Haiti, Benin, USA, Frankrike, Canada och man har gjort tre kritikerrosade album ”Vodou Beat” (93), ”Kreol” (96) och ”Kalalou” (03). 2016 gav SIMBI ut sitt fjärde album ”So Yèyè” på skivbolaget Footprint Rec.

På Haiti kallas SIMBI ”dom blåögda haitierna” för den respekt bandet åtnjuter för sitt intresse och kunnande om den haitiska musiken. SIMBI har länge samarbetat med haitis främsta rootsband, Boukman Eksperyans. I maj 2007 var bandet senast i Haiti för att delta på en internationell rootsmusikfestival i Jakmel på Haitis sydkust. Sedan 2012 samarbetar Simbi med den haitiske vodoumusikern Sanba Zao vilket det senaste albumet vittnar om.

Den Fule

1990-97, 2007-

Bandet bildas i samband med en inbjudan till mej från Falu Folkmusikfestival att göra en ”tyngre” elektrifierad svensk folkmusikorkester. Det blev starten på ett uppskattat band som spelade mycket i hela Sverige, klubbar och festivalscener. Sättningen var viktig, trummor & bas, elgitarr, fiol, flöjt och sax. Med tiden fick vi även en sångare (Henrik Wallgren). Bandet spelar nu igen efter en comeback 2009.

Zigzag

1997-

ZigZag och har sedan mitten på -97 turnerat flitigt i Mellanstadier runtom i landet oftast i länsmusikstiftelsernas regi. ZigZagprojektet är en barn- och familjeorkester som är en fortsättning och utveckling av det arbete som påbörjades med Eva Remaeus och Rädda Barnen och inspelningen av ”Barnen i världen sjunger”.

Bäsk

1997-2006

Bäsk, en folkmusiktrio med Hans Kennemark (fiol) och Jonas Simonson (flöjt), hade ett eget sound med två blås och ett stråkinstrument. Nordisk spelmansmusik i rytmiskt och kammarmusikaliskt samspel. Bäsk turnerade flitigt i Sverige och uppträdde bl a på festivaler och kyrkor. Föreställningen ”Musik för bröllop och begravning” fick stor uppskattning och spelades sen in av SVT som Veckans konsert 2006.

 

 

Teaterprojekt

Alla Utom Jag

1987-88

Jag skrev musiken till Suzann Ostens uppsättning på Unga Klara, Stockholms Stadsteater.

Skyddsängeln

1990 Film av Suzann Ossten. Jag skrev musiken.

Backanterna

1995

Jag och Ale Möller skrev tillsammans musiken till Dalateaterns uppsättning av Backanterna.

Rappattack

1996

Jag skrev musiken (och stod på scenen) till Susanne Markos barnpjäs som sattes upp på Folkteaterns barnscen i Göteborg.

Landet under Vattnet

1998

Jag och Ola Karlberg (Big Windprod.) gjorde en musikalisk berättarföreställning för barn.

Velina

2003

Jag skrev musiken till en barnpjäs byggd på en haitisk saga (Big Wind prod.)

Dinosaurierna

2005

Jag skrev musiken till Mia Törnqvist pjäs som sattes upp på Uppsala Stadsteater i regi av Kalle Ekdahl.

Film

 

Prins Hatt Under Jorden med Musikteatergruppen oktober (Drakfilm 1979) T&M spelade in musiken och agerade.

 

 

Övriga projekt

Pedagogiska och körprojekt
Stort Haitiprogram med hela Musikestetiska progr på Vasaskolan i Gävle (07-08 på Gävle Konserthus o Teatern). Gävle Kulturskolas jubileumskonsert 2009. Ett oändligt antal workshops/kurser med mina körrarr med haitisk folkmusik och ”Världsmusik” kurser med lärare och elever på kulturskolor runt om i landet.

Sångensemblen Amandas föreställning Hunger på Folkteatern.
Jag deltog med ”min” haitimusik och även på scen. Produktionen var ett samarbete mellan Amanda och Folkteatern. För regi stod Lars-Erik Brossner och kören passade på att ge ut en exklusiv Haitiplatta lagom till premiären (Amanda Chante Haiti, Footprint Records).

UndervisningFolk- och VärldsmusikprogrammetHögskolan för Scen och Musik vid Göteborgs universitet i ensemblespel, kör och saxofon.

Konstnärlig ledare tillsammans med Erika Risinger för Kultur i Västs ungdomsprojekt World Wide Orchestra sedan starten 2004.

För detta arbete och mitt engagemang för den haitiska musiken fick jag Framtidspriset vid Folk- och Världsmusikgalan i Malmö 2012.

Singing People Together Körfestival som arrangeras vartannat år i Norrbotten av Monica Åslund. Här deltar jag med haitiska sångare (Sanba Zao och hans grupp Djakata) sedan starten 2012.

 

start | sten källman | kalender | historik, aktiva band och projekt |diskografi och noter

Bilder | kontakt | Länkar