Musiker (saxofon, slagverk och sång), arrangör och kompositör

 

 

 

Sten Källman har ägnat hela sitt proffessionella musikerliv åt gränsöverskridanden. Kärleken till den kraftfulla, mänskliga rösten har en central plats, den sång som helar och förenar, den röst som är personlig och kollektiv på samma gång.

Alla resor till och vistelser i vodouns hemland Haiti har inspirerat Sten mycket och det märks, förutom ett livslångt engagemang för den haitiska kulturen, i nästan allt han gör och inte minst i ett stort antal körarrangemang av haitisk folkmusik (lyssna på Amanda Chante Haiti). Hans skötebarn Simbi turnerar flitigt med både svenska och haitiska musiker både härhemma och i övriga världen bl a Haiti, Västafrika, Frankrike och USA.

Sin svenska själ finner Sten i korsvägen där den själfulla, rytmiska vodoumusiken möter den melankoliska, nordiska spelmansmusiken.

Sten har spelat i Filarfolket (80-talet), Den Fule och spelmanstrion Bäsk, som bl a gjorde sig känd med den kritikerrosade musikföreställningen ”Musik för bröllop och begravning” (kunde ses på SVT i september 2006).

Sedan 2008 finns Trio Samara, ett samarbete mellan palestinske oudspelaren Ahmad al-Khatib och basisten Stefan Bergman.

Sten har lång erfarenhet som pedagog (t ex körworkshops med haitimusik) och är sedan flera år knuten till Världsmusikerutbildningen vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Sten gör ofta större projekt med haitisk musik och annan världsmusik med ungdomar på gymnasiernas Estetiska program, Kultur i Västs undomsorkester World Wide Orchestra.

 

KONTAKTA
STEN KÄLLMAN
Älvsborgsgatan 40, 414 72 Göteborg
Tfn +46 706989203


E-post sten[at]kallman.se
Hemsida www.stenkallman.se

 

 

start | sten källman | kalender | historik, aktiva band och projekt |diskografi och noter

Bilder | kontakt | Länkar