Musiker (saxofon, slagverk och sång), arrangör och kompositör

 

 

 

Sten Källman har ägnat hela sitt professionella musikerliv åt gränsöverskridanden. Kärleken till den kraftfulla, mänskliga rösten har en central plats, den sång som helar och förenar, den röst som är personlig och kollektiv på samma gång.

Alla resor till och vistelser i vodouns hemland Haiti har inspirerat Sten mycket och det märks, förutom ett livslångt engagemang för den haitiska kulturen, i nästan allt han gör och inte minst i ett stort antal körarrangemang av haitisk folkmusik och egna kompositioner (lyssna på Amanda Chante Haiti). Hans skötebarn Simbi turnerar flitigt med både svenska och haitiska musiker både härhemma och i övriga världen bl a Haiti, Västafrika, Frankrike och USA.

Sin svenska själ finner Sten i korsvägen där den själfulla, rytmiska vodoumusiken möter den melankoliska, nordiska spelmansmusiken. Under 2020 manifesteras detta i albumet MAPOU, inspelat i Haiti och Sverige med haitiska slagverkare och svenska blåsare.

Sten har spelat i Filarfolket (80-talet), Den Fule och spelmanstrion Bäsk, som bl a gjorde sig känd med den kritikerrosade musikföreställningen ”Musik för bröllop och begravning” (kunde ses på SVT i september 2006). Sedan 2008 finns Trio Samara, ett samarbete mellan palestinske oudspelaren Ahmad al-Khatib och basisten Stefan Bergman. Trion utvidgades 2018 med kurdiska sångerskan Avin Omar, dragspelerskan Larisa Ljungkrona och palestinske slagverkaren Youssef Hbeisch med turnéer i Mellanöstern och Sverige. Då heter gruppen Samara Ensemble. Sten har lång erfarenhet som pedagog (t ex körworkshops med haitimusik) och var 2003-2018 en tongivande lärare på Världsmusikerutbildningen vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg med inriktning på saxofonspel och ensemble där hans många och uppskattade storbandsprojekt utmärker sig. På liknande, inkluderande sätt jobbar Sten med haitisk musik och annan världsmusik i World Wide Orchestra liksom i andra projekt med körer (ex Världens kör, Sånger vid horisonten), barn och ungdomar i kulturskolor (i projektet Det blåser upp!). Som saxofonist med Henrik Cederblom i hans nybildade kvartett Zobop, liksom i vissångaren Jonathan Hillis band.

Här kan du ladda ner ett cv i pdf-format.

KONTAKTA
STEN KÄLLMAN
Älvsborgsgatan 40, 414 72 Göteborg
Tfn +46 706989203


E-post sten[at]kallman.se
Hemsida www.stenkallman.se

 

 

start | sten källman | kalender | historik, aktiva band och projekt |diskografi och noter

Bilder | kontakt | Länkar